Der er få ting, der er mere skræmmende end en computer, som ikke vil tænde.

Uanset hvor meget du har hamret løs på alle tasterne, klikket med musen, trykket på tænd/sluk-knappen, lukket og åbnet den bærbare, er det uden held… der sker ingenting. Skærmen er sort, uanset hvad du gør.

En mulig løsning: Du kan prøve at lave et PMU-reset.

Hvad er et PMU-reset?

PMU står for Power Management Unit og er computerens strømstyring. Et PMU-reset er en nulstilling af strømstyringsenheden. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er en nulstilling af hele computeren, det er blot en nulstilling af computerens strømstyring.

Et PMU-reset vil ikke reparere batteriet, men det vil genstarte strømstyringen, så det kan finde batteriet på ny. Det er som at gå tilbage til start, når man har mistet retningssansen.

Hvorfor lave et PMU-reset?

Du kan lave PMU-reset, når din computer for eksempel ikke vil starte, selvom du har sat strøm til den. Eller hvis den slet ikke tænder eller vågner op fra dvaletilstand.

Det vil ikke være en løsning på det problem, at computeren kan se batteriet, men ikke vil lade. Rent teknisk har et PMU-reset ingen indflydelse på det problem, men den proces man skal igennem for at nulstille PMU’en gør også, at man genstarter computeren helt (i kontrast til at have den i dvale/slumre tilstand). Det kan netop løse den slags problemer og det kan være et positivt biprodukt af et PMU-reset.

Et PMU-reset kan nemlig ingen skade gøre på en computer overhovedet og fordi det løser en del problemer i sig selv, især opstartsproblemer, er det derfor altid et godt sted at starte, hvis man har problemer med opstart eller batteriet i computeren.

Det er nemt og ”koster” ingenting og kan løse overraskende mange ting – mange har generelt haft stor succes med at bruge et PMU-reset til at løse mange forskellige udfordringer. Der er selvfølgelig ingen garantier, men det kan virke i nogle tilfælde.

Sådan laver du et PMU-reset

  1. Tag din oplader ud af computeren.


  2. Tryk på tænd/sluk-knappen og hold den i bund i 20 sekunder. Det er det, der nulstiller PMU’en. Det dræner computeren for al reststrøm. Herefter vil computeren forbinde med batteriet på ny.


  3. Lad computeren stå et øjeblik.


  4. Nu kan computeren startes op. Tryk på tænd/sluk-knappen.


  5. Hvis computeren succesfuldt starter op, skal du nu tilslutte din oplader igen.


  6. Lad den stå og lade et stykke tid.


  7. Tag opladeren ud igen.


  8. Hvis batteriet viser, at det er blevet ladt op, er computeren klar til brug igen.


Hvis denne metode ikke virker, er det en god idé, at du googler din specifikke model. Det kan være, at metoden er anderledes til netop din computer.

Vil computeren stadig ikke tænde efter et PMU-reset?

Hvis din computer stadig ikke vil starte op i Windows, men de små lamper der viser harddisk-aktivitet og batteriladning lyser, efter at du har forsøgt et PMU-reset, er det noget andet, der er galt. Det er nødvendigt at få en tekniker til at kigge på den.

Vil computeren slet ikke starte – heller ikke efter et PMU-reset og der kommer intet lys i de små lamper – kan du forsøge at koble batteriet fra. Det kræver dog på de fleste nyere modeller, at man piller bundpladen af computeren, hvilket kun kan anbefales, hvis du er meget komfortabel med at skille IT-udstyr ad.

Andre læste også

Guide: Skal jeg vælge en iPhone eller Samsung-mobil?

{{ commentCount }} kommentarer

Skriv et svar